Magazin 17.11.2019 05:03

Nilgün Belgün ve Hamdi Alkan Evimizin Sağlık Elçileri'nin Konuğu Oldu

Sanofi Pasteur ve ÇABA Derneği iş birliğiyle düzenlenen Evimizin Sağlık Elçileri semineri, Diyabet Haftası'na özel olarak Ankara'da gerçekleşti. Ankaralı ailelerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe oyuncu Nilgün Belgün ve Hamdi Alkan konuk oldu.
Nilgün Belgün ve Hamdi Alkan Evimizin Sağlık Elçileri'nin Konuğu Oldu

Gazeteci Balçiçek İlter’in moderatörlüğünde; sosyal medyada Mavi Anne adı ile tanınan Fatma Erdem, Prof. Dr. Duygu Yazgan Aksoy ve Dr. Özlem Cankurtaran’ın katılımıyla gerçekleşen Evimizin Sağlık Elçileri Ankara buluşmasında diyabet hastalığının önemine dikkat çekildi.

 Ebeveynlerin bilgilendirilerek çekirdek aileden başlayan sağlık bilinciyle gelişen topluma katkı sağlanmasını amaçlayan “Evimizin Sağlık Elçileri” projesi; “Öğren, bilinçlen, çevreni bilgilendir” sloganıyla Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen eğitim programlarına evlerdeki en iyi sağlık elçileri olan annelerin katılımının sağlanması ve bu eğitimlerde temel sağlık konusunda bilgilendirilmeleri planlıyor.

Proje kapsamında düzenlenen 14’üncü eğitim toplantısı önceki gün Çankaya Belediyesi desteği ile Ankara’da sanatçılar Nilgün Belgün, Hamdi Alkan ve sosyal medyada Mavi Anne adı ile tanınan ve takip edilen Fatma Erdem’in konukluğu ile gerçekleşti.

Diyabet Haftası’na özel olarak düzenlenen, gazeteci Balçiçek İlter’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda, çağın hastalıkları arasında en ön sıralarda yer alan diyabet (şeker hastalığı) konusunda bilgilendirme yapıldı. Düzenlenen etkinlikte İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Duygu Yazgan Aksoy şeker hastalığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken konuları anlatırken, Çaba Derneği Onursal Başkanı Dr. Özlem Cankurtaran kış hastalıkları ve griple ilgili önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Duygu Yazgan Aksoy: “Diyabetin Erken Teşhisi Önem Taşıyor”

“Her diyabetlinin tedavisi kendine özeldir” diyen Prof. Dr. Duygu Yazgan Aksoy, “Metabolik bir hastalık olan diyabetin görülme sıklığı dünyada ve ülkemizde çok artmış durumda. 2045 yılında 649 milyon kişinin diyabet olacağı öngörülüyor. Bu artışın en büyük nedeni daha çok yememiz ve daha az hareket etmemiz. Diyabet ne yazık ki çok sinsi bir hastalık, erken teşhis de oldukça önem taşıyor” diyerek katılımcıları bilgilendirdi. Aksoy, diyabetin kontrol altında tedavi edildiği sürece yaşamın hiçbir alanında engel olmadığından da bahsetti.

Dr. Cankurtaran: “Diyabetliler de Grip Aşısı Olmalı”

Mevsim itibariyle grip salgınlarının ortaya çıktığını anlatan Dr. Özlem Cankurtaran, diyabetli hastalarda da mutlaka grip aşısını önerdiklerini söyledi. Grip hakkında doğru bilinen yanlışlara değinen Cankurtaran, “Grip, trafik kazasından bile daha fazla ölüm nedeni olan bir hastalık. Gripten korunmak için 65 yaş üzeri, kronik hastalığı olan, 6 aydan büyük çocuklar, hamileler ve emziren anneler risk alanında bulunuyor. Griple ilgili hijyenik olarak el yıkama gibi önlemler alınabilir ama gribi önlemek için nisan ayına kadar aşılanma önem taşıyor.” Diyerek katılımcılara bilgi verdi.

Nilgün Belgün: “Gülmek, Mutluluk ve Mutsuzluk Bulaşıcı”

Yüksek tansiyonu olduğunu söyleyen oyuncu Nilgün Belgün, “Gripten korktuğum için kimseyi öpmüyorum, sağlıklı beslenip kendimi koruyorum. Hayatımda hiç grip aşısı yaptırmamıştım bugün öğrendiğim bilgilerle artık aşı yaptırmaya karar verdim” diye konuştu. Belgün, hareketi hayatına yürüyüşle kattığını söyledi. Yaptığı esprilerle herkesi güldüren ünlü oyuncu, “Negatif enerjili kişilerle görüşmüyorum. Hayatta her şeyin bir çözümü var ama önce hayata güzel bakmak lazım. Gülmek de mutluluk da mutsuzluk da bulaşıcı” dedi.

Hamdi Alkan: Haftanın 6 Günü Spor Yapıyorum

60 kilo veren Hamdi Alkan kilo verdikten sonra daha sağlıklı hissettiğini söyleyerek, “Beslenmeye de dikkat ediyorum, disiplinli bir şekilde haftanın 6 günü spor yapıyorum” diyerek sağlıklı yaşam tercihleri hakkında bilgi verdi.

Sosyal medyada özellikle anneleri bilgilendiren yazılar kaleme almaya dikkat ettiğini söyleyen Fatma Erdem de ilginç bir hikayeyi gündeme getirdi. 12 yaşında girdiği şeker komasıyla birlikte diyabetli olduğunu öğrenen ve bugün 18 yaşında basketbol oynayan sağlıklı bir genç olan Mert Malkoç ve annesi Gülen Malkoç, katıldıkları söyleşide, diyabetle yaşama konusundaki deneyimlerini paylaştı.

ÇABA Derneği Başkanı Eda Kosif, ÇABA gönüllüleri ve Sanofi Pasteur yöneticilerinin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe katılan Ankaralı sağlık elçileri, etkinlik sonunda Evimizin Sağlık Elçileri sertifikalarını aldılar.