Sağlık 25.05.2017 15:46

İlik nakli bekleyenler için ''Bi Tutarsa'' kampanyası

Belki de Sensin Platformu Kurucusu Kurt, "Yılda ilik bulunamamasından dolayı binin üzerinde insan hayatını kaybediyor. Eğer çok sayıda kişiye ulaşmış olsak bu bin rakamını belki sıfıra indirebilirdik." dedi.
İlik nakli bekleyenler için ''Bi Tutarsa'' kampanyası

İlik arayan kişilere umut olmak amacıyla kurulan Belki de Sensin Platformu, ''Bi Tutarsa'' kampanyası tanıttı.

Belki de Sensin Platformu Kurucusu Aykut Kadir Kurt, platformun 16 şehirde 320 gönüllüsü olduğunu söyledi.

Türkiye'de her yıl binlerce insana kanser tanısı konulduğunu belirten Kurt, ''Yılda ilik bulunamamasından dolayı binin üzerinde insan hayatını kaybediyor. Eğer çok sayıda kişiye ulaşmış olsak bu bin rakamını belki sıfıra indirebilirdik.'' diye konuştu.

Kurt, platformun 4'üncü yılı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

''4 yıl boyunca bu donör adayı havuzunu hep birlikte artırdık. Herkesin bir katkısı oldu. Şimdi de kök hücre havuzunu canlı tutmak amacıyla yeni bir kampanya düzenledik. Kampanyamıza 'Bi Tutarsa' adını koyduk. İnsanlara soracağız 'bi tutarsa ne yaparsın' diye. İnsanlara anlatacağız 'bir tutarsa belki bir kişinin hayatını kurtarma şansınız var' diye. O yüzden bence çok güzel bir isim seçtik kampanyaya. Bu kampanya ile her şeyi doğrudan ortaya koyacağız. Kampanyamıza Onur Akın, Müjde Uzman, Serkan Keskin, Alican Yücesoy, Demet Evgar gibi isimler de destek olacak.''

İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Çiğdem Kekik ise Türkiye'de 3 tane kemik iliği bankası olduğunu belirtti.

Kemik iliği bankalarının sosyal sorumluluk projelerine ihtiyacı olduğunu anlatan Kekik, ''Çok desteklenmeyen, halk tarafından da çok donör olmanın ne olduğunun bilinmediği bir konu. Sosyal medya olarak çok fazla üstüne gidilmeyen, halka bilinçlendirme yapılmayan biraz geride kalmış bir konu.'' dedi.

Kekik, İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankasının 1998 yılında kurulduğunu hatırlatarak, ''Bu güne kadar 30 bin vericimiz var. Bizden sonra Ankara Üniversitesinde kemik iliği bankası kuruldu. Yaklaşık 10-15 civarında verici orada var. Daha sonra ise Türkkök kuruldu. Orada verici sayısı oldukça fazla. Toplamda ise 250 bin vericiye ulaşmış oluyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.